Riikka Lehtonen ja Taru Lahti-Liukkonen

 

Riikka Lehtonen ja Taru Lahti-Liukkonen ovat Suomen menestynein beach volley-pari Nyströmien ohella.

 

Riikka Lehtonen on kaikkien aikojen menestynein suomalainen ammattilaislentopalloilija, kun lasketaan mukaan miehet sekä naiset. Kangasalalta kotoisin oleva Riikka voitti Suomen mestaruuden, SM hopean sekä 2 Suomen Cup -mestaruutta Oriveden Ponnistuksen paidassa vuosina 1996-1998. Euran riveissä tuli sekä Suomen mestaruus että Cup-voitto kaudella 1998-1999, jonka jälkeen hän lähti lentopalloammattilaiseksi ulkomaille. Ura kesti aina vuoteen 2013 saakka. Riikka pelasi 14 vuoden ajan Italian, Ranskan, Japanin, Turkin, Kreikan ja Azerbaidzhanin kivikovissa liigoissa voittaen useita titteleitä. Muun muassa Ranskan Cannesin riveissä voittaen Mestarien liigan kahdesti, Ranskan mestaruuden kolmesti sekä Cupin kahdesti. Riikalta löytyy neljän eri maan liigamestaruudet. Riikka pelasi suurimman osan ammattilaisurastaan yleispelaajana ja oli aina varma vastaanottaja.

Riikka Lehtosella on takanaan Suomessa vietettyjen kesien aikaan useita beach volley-mestaruuksia, SM-mitaleita on kertynyt jo toista kymmentä. Ensimmäiset niistä hän voitti jo vuonna 1997 Saara Loikkasen kanssa.

Taru Lahti-Liukkonen on syntyisin Tampereelta ja pelannut lentopallon SM-liigaa Pieksamäki volleyssa ja HPK:ssa sekä Tallinnan Viimsi Spa:ssa. Hän on pikkutytöstä asti kasvanut lentopallosaleilla ja niiden ilmapiirissä. Lentopallon puolelta Tarulla on HPK:n riveistä SM-hopea sekä Suomen Cup hopea. Beach volleyssa on kertynyt viisi SM-kultaa ja yksi hopea. Kaudella 2015 Taru valittiin maailmankiertueella vuoden tulokkaaksi.

Vuonna 2009 Riikka Lehtonen ja häntä 13-vuotta nuorempi Taru Lahti-Liukkonen pelasivat ensimmäistä kertaa parina beach volleyssa. Vuoden 2012 kesän Riikka ja Taru harjoittelivat beach volleyta yhdessä ja voittivatkin ensimmäisen yhteisen suomenmestaruuden lajissa.

SM-kullan myötä sinetöityi tavoite päästä pelaamaan Rion kesäolympialaisiin 2016.

Olympiaprojektin alku oli vaikea. Lehtonen kävi vuoden 2013 aikana läpi kaksi suurta polvileikkausta ja kyynärpääleikkauksen. Koko Lehtosen ura oli katkolla keväällä 2013. 14 vuotta kestänyt ammattilaislentopalloura, ja kautta aikain menestynein suomalaislentopalloilija alkoi keskittyä täysipainoisesti beach volleyhyn helmikuusta 2014, vaikka pääsikin juoksemaan ja hyppimään vasta tuolloin melkein vuoden tauon jälkeen.

Lehtonen ja Lahti-Liukkonen keräsivät beach volley -kauden 2014 aikana rankingpisteitä useissa alemman tason kansainvälisistä turnauksista, joiden avulla he nousivat vuonna 2015 ylempiin, kovatasoisempiin Major- ja Grand Slam -tason turnauksien karsintoihin ja niiden kautta pääsarjaan. Syyskuussa 2015 kaksikko teki suomalaista beach volley historiaa yltämällä kautta aikain parhaaseen sijoitukseen, neljänneksi, lajin maailmankiertueella. Toukokuussa 2016 Lehtonen ja Lahti-Liukkonen kiipesivät ensimmäisenä suomalaisparina palkintokorokkeelle FIVB:n World Tourilla, kun he ottivat hopeaa Antalyan World Tourin turnauksessa. Lehtosen ja Lahti-Liukkosen palkintopotti kasvoi noin 30 000 euroon kaudella 2016 ja parhaimmillaan he olivat 12. sijalla maailman rankingissa.

Menestyksestä huolimatta he eivät selviytyneet Rion kesäolympialaisiin, joka oli kaksikon päätavoite. Kesän 2016 jälkeen kaksikko otti tuumaustauon. Syksyllä 2016 suomalainen urheiluväki sai kuulla miellyttävän uutisen; Riikka Lehtonen ja Taru Lahti-Liukkonen jatkavat uraa parina kohti uusia tavoitteita ja saavutuksia. Siihen heillä on mitä parhaimmat edellytykset. Toivomme Huuda hetki perheelle-varainkeräyksen puolesta Riikalle ja Tarulle mitä parhainta menestystä vaativassa lajissanne ja sen kivikovassa kilpailussa. Uskomme, että tähän toiveeseen yhtyy koko suomalainen urheilua rakastava yleisö.

 

 

Riikka Lehtonen ja Taru Lahti-Liukkonen esittelevät lahjoittamiaan peliasuja

 

Riikka Lehtonen ja Taru Lahti-Liukkonen lahjoittavat huutokauppaan peliasunsa. Peliasujen esittelyt löytyvät Huutokauppa-välilehdeltä.