Hirsivarasta laseriin -kirja (2 kpl)

Hirsivarasta laseriin – Rakennusmestarit ja rakennustekniikan kehitys Tampereella -kirja esittelee tamperelaista rakennus- ja rakentajaperinnettä ja piirtää kokonaiskuvan Tampereen rakentamisesta, rakennusmestareista ja vuosikymmenten aikana toimineista rakennusliikkeistä. Kirjan on toimittanut FM Matias Manner Tampereen Rakennusmestarit ja -insinöörit AMK ry:n perinnetoimikunnan kokoamasta aineistosta.

Kirjassa kuvataan asioita rakennusmestareiden näkökulmasta. Se kuvaa tamperelaista rakentamista kaupungin perustamisvuosista 1960-luvulle. Kirjan aikarajauksen perusteluna on 1960-luvuna alussa läpi lyönyt elementtitekniikka ja rakennustoiminnan lopullinen teollistuminen, jotka muuttivat perinetisen, käsityömäisen ja pääosalta rakennuspaikalla tapahtuneen rakentamisen tehdasvalmisteisten komponenttien kokoamaiseksi.

Kirjaan on koottu otteita tamperelaisesta rakennus- ja rakentajaperinteestä. Rakennusperinne kuvaa työmenetelmiä, materiaaleja ja vanhoja rakennustapoja. Rakentajaperinteellä tarkoitetaan ”rakentajakulttuuria” – henkilöitä, heidän työnsä jälkeä, luonnetta ja puheenparren sävyä.

Kirjassa kuvataan niitä maisemia ja olosuhteita, jotka ensimmäiset rakentajat kohtasivat saapuessaan Tammerkosken tienoolle heti kaupungin perustamisen aikaan, vuodesta 1779 lähtien. Kirja käsittelee Tampereen yleisen rakennushistorian kulkua ja ajan kuluessa perusteellisesti muuttuneita asuinoloja.

Tampereella oli lopulta keskeinen sijainti suomalaisen rakentamisen historiassa ja rakennustekniikan kehittymisessä. Yksi esimerkki on 1900-luvulla rakennusalan mullistanut betoni ja myöhemmin rautabetonirakenteiden käyttöönotto. Suomalainen rautabetonitekniikan historia tehtiin Tampereella, rakennusmestari Richard Helndein ja insinööri-professori Jalmari Castrénin toimesta.

Hirsivarasta laseriin -kirjan etu- ja takakansi

 

Hirsivarasta laseriin

Teksti: Matias Manner, 2011

Julkaisija: Tampereen Rakennusmestarit ja-insinöörit AMK ry

Ulkoasu ja taitto: Studio Leimu

Kovakantinen, 338 sivua

Paperi: G-Print 9g/m²

Paino: Forssa Print Oy

ISBN: 978-952-92-9182-3

 

TRY:n toiminnanjohtaja Aarni Saviaho (keskellä) poikkesi tuomassa yhdistyksen lahjoittamat kirjat Pinninkadun toimistolle

 

Voit tutustua huutokauppaehtoihin tästä: Huutokauppaehdot_Huuda_hetki_perheelle_13052017

Jätä ennakkotarjous tuotteesta tällä lomakkeella.

 

Kirjat lahjoittaneen Tampereen Rakennusmestarit ja -insinöörit AMK ry:n esittely löytyy Yhteistyökumppanit-välilehdeltä.