Aleksi Hintsala ja Juho Rintala – Sarajevon ja Lastensairaalan kautta Huuda hetki perheelle -huutokauppaan

Kesällä 2015 Aleksi Hintsala ja Juho Rintala pyöräilivät Uuden Lastensairaalan hyväksi 3 000 kilometrin matkan Helsingistä Bosnian pääkaupunkiin Sarajevoon. Nyt kaksi vuotta myöhemmin kaverukset haluavat tukea kehitysvammaisten ihmisten ja heidän perheidensä jaksamista ja lahjoittavat Huuda hetki perheelle- huutokauppaan menopelin jolla matka taittui kaksivuotta sitten.

Juho ja Aleksi ovat kotoisin Vaasasta. He ovat tunteneet toisensa jo lapsuudesta asti. Juho oli aluksi lähinnä Aleksin isoveljen kaveri. Nuorempana neljän vuoden ikäero tuntui suurelta, mutta mitä enemmän ikää karttuu, sitä vähemmän iällä on merkitystä. Kesän 2015 matkalla kaveruksilla oli kuukausi aikaa tutustua toisiinsa paremmin.  Nykyisin Aleksi ja Juho viettävät opiskelijaelämää Turussa ja asuvat kämppiksinä. Juhon maisteriopinnot ovat loppusuoralla ja hän valmistuu keväällä 2017 puutyönopettajaksi. Aleksi puolestaan valmistuu samaan aikaan puusepäksi.

 

Sarajevosta Lastensairaalaan

Idean takana on automatka Mustasaaren Raippaluodosta ja avantoreissusta kohti Vaasaa. ”Autossa me ihmeteltiin ääneen, miksi sitä tekee niin vähän elämässä mitään, vaikka meillä on niin hyvät mahdollisuudet ”, muistelee Juho.  ”Aika pian me lyötiin kättä päälle, että jotain tehdään ja nopeasti keksittiin idea pyörämatkasta”, jatkoi Aleksi perään. Suunnitelmat jatkuivat ja Reissun kohteeksi valikoitui Bosnian pääkaupunki Sarajevo, koska Aleksin oli määrä asuma siellä kyseisenä kevään. Hyväntahtoisina ihmisinä Juho ja Aleksi halusivat löytää matkalle ja poljetuille kiloimetreille jokin vahvemman merkityksen. Uusi Lastensairaala ja siihen kohdistuvat varainkeräykset olivat vuonna 2015 ajankohtainen asia. Lastensairaalan rakentamisen valikoitui myös tämä pyöräretken tarkoitukseksi. Retken tarkoituksena oli kerätä varoja Lastensairaalan rakentamiseen. Tempausta lähdettiin viemään eteenpäin nimellä Sarajevosta Lastensairaalaan.

 

Mustasaarelainen Tähtipyörä lahjoitti Juholle (vas.) ja Aleksille (oik.) matkaa varten polkupyörän ja tavaroidenkuljetuskärryn.

 

Matkan suunnittelu ja valmistelut sujuivat mutkitta. Talven ja kevään 2015 aikana tempaus sai mukaan sponsoreita. Yksi sponsoreista oli Vaasan naapurikunnassa Mustasaaressa toimiva Tähtipyörä, joka lahjoitti matkaajille 28” miesten hybridipyörän ja tavaroidenkuljetuskärryn. Aleksi taittoi matkansa lahjoitetulla pyörällä ja Juho veti oman pyöränsä perässä kärryä koko 3 000 kilometrin matkan. Tempaus sai näkyvyyttä Hidasta elämää -sivustolla ja Vaasan seudun medioissa.

 

Vaikka suunnittelu ja valmistelut sujuivat hyvin, itse matka ei alkanut kommelluksitta.  Juhon ja Aleksin oli tarkoitus lentää pyörien kanssa Sarajevoon ja lähteä mutkittelemaan sieltä kohti Helsinkiä. Toisin kuitenkin kävi, pyöräilijät myöhästyivät lentokoneesta. Pyörät kyllä ehtivät käydä koneessa, mutta nekin jätettiin maihin, kun itse polkijat eivät koneeseen ennättäneet. ”Kävi niin, että jäätiin fiilistelemään lähtöä kahvilaan liian pitkäksi aikaa.” toinen pojista naurahtaa.

 

Kaverukset eivät kuitenkaan lannistuneet. Tuumaustauon jälkeen kaksikko päätyi muuttamaan reittisuunnitelmaansa. Edelleen paketissa olevat pyörät vietiin lähijunalla lentokentältä satamaan, siitä laivaan ja Suomenlahden yli Tallinnaan. Matka päätettiin toteuttaa toisinpäin, Helsingistä Sarajevoon. Jälkeenpäin Juho ja Aleksi olivat sitä mieltä, että reissu kuuluikin toteuttaa juuri näinpäin, lähteä ”kotoa” ja huomata pikkuhiljaa, kuinka ympäristö ja kulttuurit muuttuivat.

 

Matkaa oli edessä 3 000 kilometriä ja aikaa oli varattu kuukausi. Alkukommelluksien jälkeen Aleksin ja Juhon matka eteni Viron, Latvian, Liettuan, Puolan, Tsekin, Itävallan, Slovakian, Unkarin, Serbian ja vielä Kroatian kautta Bosniaan ja sen pääkaupunkiin Sarajevoon. Matkaa taitettiin pääasiallisesti taktiikalla; kaksi päivää ajoa ja yksi lepoa. Aleksi väittää, että hyvä peruskunto riittää pohjaksi vastaavanlaisille pyöräreissuille. ”Muistan hyvin, kun puolessa välissä matkaa Puolan Lublinissa tunsin oloni vetreämmäksi kuin koskaan.” Pääasiallisesti pyöräily hoidettiin päivällä, koska pimeys laskeutui nopeasti ja päivät lyhenivät mitä etelämmäksi matka eteni.

Matka eteni Viron, Latvian, Liettuan, Puolan, Tsekin, Itävallan, Slovakian, Unkarin, Serbian ja vielä Kroatian kautta Bosniaan ja sen pääkaupunkiin Sarajevoon

 

Tunnelmia Slovakiasta

Matkaajat saivat huomata kuinka erilaisia kulttuureita ja elämäntilanteita Eurooppaan mahtuu. Matkan aikana Juho ja Aleksi törmäsivät moniin ihmisiin, jotka olivat kiinnostuneita heidän tempauksestaan. Innokkaina pyöräilijöinä ja pyöräilyn puolestapuhujina Juho ja Aleksi uskovat, että juuri pyörällä liikkuminen teki heistä helposti lähestyttäviä. ”En usko, että ihmiset olisivat ottaneet näin avosylein meitä vastaan, jos olisimme taittaneet matkamme autolla.” Aleksi arveli.

Aleksin ja Juhon taittama matka herätti kiinnostusta pitkin matkaa paikallisissa ihmisissä. Kaverukset uskovat, että juuri pyörällä liikkuminen teki heistä helposti lähestyttäviä.

Matkan etenemistä seurattiin Facebookissa videoiden ja pienten blogipätkien muodossa. Näiden avulla matkaajat pyrkivät vaikuttamaan ihmisiin ja keräämään varoja virtuaaliseen keräyslippaaseen. Tempauksellaan Aleksi ja Juho keräsivät Lastensairaalanrakentamiseen yhteensä 2 600 euroa.

 

Jälleen hyvällä asialla

Nyt vuonna 2017 ajankohtaisia asioita ovat Huuda hetki perheelle- huutokauppa ja kehitysvammaista perheenjäsentä hoitavien perheiden jaksaminen. Jo vuonna 2015 Juho ja Aleksi sopivat polkupyörän ja tavarankuljetuskärrin lahjoittaneen Tähtipyörän kanssa, että kulkuneuvo tullaan tulevaisuudessa huutokauppaamaan ja rahat lahjoittamaan yhteiseksi hyväksi.  Maaliskuun alussa Aleksi huomasi, että Huuda hetki perheelle -huutokauppa ottaa vastaan tuotelahjoituksia. Tämän jälkeen asia oli selvä, tässä olisi kohde jonka hyväksi pyörä halutaan huutokaupata.

Juho ja Aleksi poikkesivat Pinninkadun toimistolla tuomassa lahjoituksensa

 

Aleksi ja Juho haluavat kannustaa ihmisiä ylittämään itsensä ja uskaltautumaan toteuttamaan itseään. He muistuttavat, että tarkoitus ei ole päästä aina helpolla vaan itsensä pitää välillä haastaa, että voi huomata mistä oikeasti pitää. Pyöräilytempauksellaan ja kulkupelin lahjoituksella huutokauppaan Juho ja Aleksi haluavat herätellä ihmisten kansalaisaktiivisuutta. He haluavat omalta osaltaan kantaa kortensa kekoon ja saada ihmiset innostumaan ja pitämään huolta toisistaan. ”Kun jokainen tekee parhaansa, se riittää!” pojat päättävät.

 

Pyöräilytempauksellaan ja kulkupelin lahjoituksella huutokauppaan Juho ja Aleksi haluavat herätellä ihmisten kansalaisaktiivisuutta

 

Pyörän ja kärryn tuote-esittelyn löydät Huutokauppa-välilehdeltä